ABD Adalet Bakanlığı’nın (United States Department of Justice) paylaştığı yeni dosyalar sonrasında Norveç’ten ilk resmi açıklama geldi.
Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, ülkenin kamu yayıncısı NRK’ye yaptığı değerlendirmede, soruşturma netleşene kadar Juul’un büyükelçi olarak görev yapmayacağını bildirdi.
Eide, kararın Juul ile yapılan istişare sonucunda alındığını belirterek, Epstein ile olan temaslara ilişkin incelemenin sürdüğünü, devam eden soruşturma nedeniyle ayrıntı paylaşamayacaklarını söyledi.
Juul ise NRK’ye yaptığı açıklamada, Epstein ile olan iletişimi konusunda tamamen şeffaf olmak istediğini vurgulayarak, Norveç Dışişleri Bakanlığı ile tam iş birliği içinde olduğunu ifade etti.
Juul, eşi Terje Rød-Larsen’in Epstein ile iletişimde bulunduğunu kabul ederken, kendisinin Epstein ile bağımsız bir sosyal ya da mesleki ilişkisinin olmadığını ve herhangi bir bağlantıya aracılık etmediğini dile getirdi.
Öte yandan Norveç’te Liberal Parti lideri Guri Melby, Epstein belgelerinde adı geçen Juul’un büyükelçilik görevinden istifa etmesi çağrısında bulundu.
Jeffrey Epstein dosyası
Reşit olmayan çok sayıda kız çocuğuna yönelik cinsel istismar ve fuhuş ağı kurmak suçlamalarıyla yargılanan Jeffrey Epstein, 10 Ağustos 2019’da New York’taki Manhattan Metropolitan Cezaevi’nde bulunduğu hücrede ölü bulunmuştu.
Açıklanan dava dosyalarında, aralarında:
Prince Andrew,
Bill Clinton,
Ehud Barak,
Al Gore,
Kevin Spacey,
Michael Jackson,
David Copperfield,
Alan Dershowitz,
Bill Richardson
gibi çok sayıda tanınmış ismin adı da yer aldı.
ABD Federal Soruşturma Bürosu (Federal Bureau of Investigation), Adalet Bakanlığı ile yürüttüğü inceleme sonucunda, ünlü isimlerden oluşan bir “müşteri listesi” tutulduğuna dair herhangi bir kanıta ulaşılamadığını açıkladı.
FBI ayrıca, Epstein’in hücresinde öldürüldüğü yönündeki iddialara ilişkin olarak, ölümün intihar olduğu sonucuna varıldığını bildirdi.