reklam
reklam
Mercek TV Dünya Binyamin Netanyahu, İran dosyası için Donald Trump ile Washington’da görüşecek

Binyamin Netanyahu, İran dosyası için Donald Trump ile Washington’da görüşecek

İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre Binyamin Netanyahu, 11 Şubat Çarşamba günü Washington’da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelecek. Görüşmede, İran ile ABD arasında yürütülen müzakerelerin yanı sıra balistik füze programı ve Tahran yönetiminin bölgedeki müttefiklerine verdiği destek ele alınacak.
Dünya

İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre Binyamin Netanyahu, 11 Şubat Çarşamba günü Washington’da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelecek. Görüşmede, İran ile ABD arasında yürütülen müzakerelerin yanı sıra balistik füze programı ve Tahran yönetiminin bölgedeki müttefiklerine verdiği destek ele alınacak.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran dosyasını masaya yatırmak üzere önümüzdeki hafta ABD’ye gidiyor.

İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre Netanyahu, 11 Şubat Çarşamba günü Washington’da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelecek. Görüşmenin ana gündemini, ABD ile İran arasında son dönemde yeniden yoğunlaşan diplomatik temaslar oluşturacak.

İsrail tarafı, mevcut müzakere sürecinin yalnızca nükleer faaliyetlerle sınırlı kalmaması gerektiği görüşünde. Açıklamada, Netanyahu’nun özellikle;

  • İran’ın balistik füze programının sınırlandırılması,
  • Tahran yönetiminin bölgedeki silahlı gruplara ve müttefik yapılara verdiği askerî ve mali desteğin sona erdirilmesi

konularının da müzakere başlıkları arasında yer alması gerektiğini savunduğu ifade edildi.

İsrail’in temel endişesi: Bölgesel güvenlik

İsrail yönetimi, uzun süredir İran’ın sadece nükleer faaliyetlerini değil, Orta Doğu’daki etkisini de “doğrudan güvenlik tehdidi” olarak tanımlıyor. Tel Aviv, özellikle Lübnan, Suriye ve Gazze çevresindeki silahlı gruplara verilen desteğin, bölgedeki çatışma riskini sürekli canlı tuttuğu görüşünde.

Bu nedenle Netanyahu’nun, Trump yönetimine İran’la yürütülen temaslarda daha sert ve kapsamlı bir çerçeve benimsenmesi yönünde baskı yapması bekleniyor.

ABD-İran temasları yeniden hızlandı

Son haftalarda ABD ile İran arasında dolaylı diplomatik temasların yeniden yoğunlaştığı biliniyor. Washington yönetimi, sürecin amacının “gerilimi düşürmek ve nükleer faaliyetler üzerindeki denetimi güçlendirmek” olduğunu vurgularken, İsrail tarafı ise bu görüşmelerin bölgesel dengeyi gözetmeden ilerlemesinden endişe ediyor.

Netanyahu’nun Washington ziyaretinde, İran dosyasının yanı sıra;

  • Gazze’deki ateşkes süreci,
  • İsrail’in güvenlik talepleri,
  • ABD-İsrail stratejik iş birliği

gibi başlıkların da ele alınabileceği değerlendiriliyor.

Netanyahu’nun Washington temasları kritik görülüyor

Netanyahu, daha önceki temaslarında da İran’a yönelik herhangi bir yumuşamanın İsrail açısından “kabul edilemez” olduğunu açıkça dile getirmişti. Bu ziyaret, İsrail’in İran politikası konusunda ABD yönetimiyle doğrudan ve üst düzeyde yeniden pozisyon belirlemesi açısından kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.

Görüşmenin ardından iki liderin ortak basın açıklaması yapıp yapmayacağı ise henüz netlik kazanmadı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *