İsrail basınında yer alan haberlere göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, güvenlik kabinesini 5 Şubat Perşembe akşamı toplantıya çağırma kararı aldı.
The Times of Israel gazetesinin haberinde, kabine üyelerinin toplantıdan yalnızca kısa bir süre önce bilgilendirilmesinin İsrail siyasi ve güvenlik geleneği açısından alışılmadık bir uygulama olduğu vurgulandı.
Haberde, bakanlara toplantının yerel saatle 16.00’da yapılacağının bildirildiği, ancak gündem maddelerine dair herhangi bir bilgi paylaşılmadığı aktarıldı.
Netanyahu’nun bu kararı, ABD temaslarının hemen ardından gelmesi nedeniyle dikkat çekti.
İsrail Başbakanı, 3 Şubat Salı günü, ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile bir görüşme gerçekleştirmişti.
Basına yansıyan bilgilere göre söz konusu görüşmede;
İran ile artan gerilim
Gazze’de yürütülen ateşkes süreci
ele alındı.
Toplantıya, İsrail’in üst düzey güvenlik bürokrasisinden çok sayıda yetkilinin de katıldığı bildirildi.
İsrail’de yayın yapan Channel 12 televizyonunun haberine göre Netanyahu, Witkoff’un İranlı yetkililerle yapacağı görüşmelerde şu başlıkları şart olarak gündeme getirmesini talep etti:
Tahran yönetiminin yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyumu başka bir ülkeye transfer etmesi,
İran’ın nükleer programına son vermesi,
balistik füze üretiminin durdurulması,
Orta Doğu’daki vekil güçlere yönelik finansman ve yardımların kesilmesi.
Öte yandan White House tarafından yapılan açıklamada, İran ile yürütülecek müzakerelerin 6 Şubat Cuma günü, Umman’ın başkenti Maskat’ta yapılacağı duyuruldu.